loading
ECVET događanja
ECVET događanja

Događanja

Godišnji sastanak mreže ECVET-a

Godišnji sastanak mreže ECVET-a
- datum objave: 15.lipnja.2017.

Od 14. do 15. lipnja u Bruxellesu je održan godišnji sastanak mreže ECVET-a, koji je okupio nacionalne koordinatore, stručnjak, korisnike i druge relevantne dionike iz 26 europskih država. Događanje je organizirao ECVET Secretariat, krovno tijelo zaduženo za planiranje i provedbu aktivnosti na europskoj razini, a hrvatsku Radnu skupinu stručnjaka za ECVET predstavljali su nacionalni koordinator Josip Luša (Agencija za mobilnost i programe Europske unije) i dugogodišnji član skupine Nino Buić (Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih).

Prvi dan sastanka u fokusu su bile aktualnosti iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na europskoj razini, s posebnim naglaskom na uspješnu provedbu prvog Europskog tjedna vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (gotovo 800 000 sudionika i 1000 događanja) te uvođenju nove aktivnosti Erasmus Pro (Natječaj 2018.). S novom aktivnosti, čiji će primarni cilj biti realizacija dugoročnih mobilnosti učenika i naučnika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u trajanju od 3 do 12 mjeseci, dodatno bi do izražaja trebala doći uloga ECVET-a kao instrumenta namijenjenog priznavanju i vrednovanju vještina i kvalifikacija. Predstavnici Europske komisije potvrdili su da bi ECVET kao sustav u daljoj budućnosti mogao doživjeti određene promjene, ali da će neovisno o formatu konceptualno ostati na istom tragu, tj. olakšavati i poticati priznavanje i vrednovanje vještina i kvalifikacija neovisno o kontekstu u kojem su stečene. Uz najavu predstojećeg Foruma o ECVET-u (listopad 2017., Malta), koji će se usredotočiti na ulogu ECVET-a u promicanju i ostvarivanju fleksibilnosti stečenih kvalifikacija, predstavljen je i tentativni program rada za 2018., koji bi trebao uključivati tri seminara vršnjačkog učenja (ožujak, svibanj i rujan), Forum o ECVET-u (lipanj, Bugarska) te godišnji sastanak nacionalnih koordinatora (listopad, Grčka).

Drugi dan sastanka bio je rezerviran za rad u skupinama i razmjenu iskustva vezano za nacionalne aktivnosti koje se tiču ECVET-a. Radionički princip pod vodstvom nacionalnih stručnjaka ustaljena je praksa u gotovo svim državama, uz sve prisutniji prelazak na radionice tematskog tipa i poseban naglasak na pojedine elementa ECVET-a (ishodi učenja, popratna dokumentacija i sl.). Dodatno se u većini država održavaju i individualni sastanci s korisnicima koji se odluče na primjenu ECVET-a, a kojima tijekom cijelog projektnog ciklusa na raspolaganju stoji netko od stručnjaka. Radionički dio programa iskorišten je i za predstavljanje dosadašnjih postignuća hrvatske Radne skupine stručnjaka za ECVET (u prvom redu objavljenih publikacija i mrežne stranice) te primjera dobre prakse, a sastanak je zaključen pozivom svim dionicima zajednice ECVET-a da prate aktualnosti na službenim stranicama ECVET Secretariata te da se uključe u aktivnosti i događanja na temu ECVET-a.

text
text

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija