loading
ECVET događanja
ECVET događanja

Događanja

Sastanak mreže ECVET-a

Sastanak mreže ECVET-a
- datum objave: 07.studenog.2019.

U Bruxellesu je 7. i 8. studenog održan ovogodišnji sastanak mreže ECVET-a, koji je okupio nacionalne koordinatore, stručnjake, korisnike i druge relevantne dionike iz 32 europske države. Događanje je organizirao ECVET Secretariat, krovno tijelo zaduženo za planiranje i provedbu aktivnosti na europskoj razini, a hrvatsku Radnu skupinu stručnjaka za ECVET predstavljali su nacionalni koordinator Josip Luša (Agencija za mobilnost i programe Europske unije) i dugogodišnja članica skupine Tamara Hudolin (Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih).

Prvi dan sastanka u fokusu su bile aktualnosti iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja na europskoj razini, s posebnim naglaskom na uspješnu provedbu Europskog tjedna vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju te budućnost ECVET-a u novoj generaciji programa. Istaknuto je kako je uvođenje ECVET-a doprinijelo harmonizaciji područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (broj europskih zemalja koji koriste kreditni sustav je više nego udvostručen – 2009. ga je koristilo osam, a 2019. je u primjeni u 17 zemalja) te kako se ECVET u projektima međunarodne mobilnosti koristi u 25 država. Predstavnici Europske komisije zaključno su potvrdili kako će ECVET i dalje imati važnu ulogu te kako njegove principe treba nastaviti promicati i u budućim generacijama programa, budući da većina korisnika ističe kako im je primjena ECVET-a olakšala integraciju stečenih ishoda učenja u učenikovu kvalifikaciju i osigurala dodanu vrijednost projektima.

U nastavku programa predstavljeni su rezultati sa seminara suradničkog učenja održanog u Tallinnu i Foruma o ECVET-u održanog u Rotterdamu, dok je drugi dan bio rezerviran za razmjenu iskustava i predstavljanje primjera dobre prakse, s naglaskom na suradnju s dionicima s tržišta rada. 

text
text

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija