loading
ECVET događanja
ECVET događanja

Događanja

Srednja škola Arboretum Opeka (VIDEO): Izvrsnost i uključivost kao smjernice za kvalitetnije strukovno obrazovanje

- datum objave: 24.lipnja.2021.

Srednja škola Arboretum Opeka u programu Erasmus+, za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije, sudjeluje od njegovih samih početaka. Prvi projekt iz 2014. uključivao je stručno usavršavanje nastavnika, nakon čega su uslijedili i projekti s učeničkim mobilnostima. Škola u obrazovnoj ponudi ima čitav niz trogodišnjih i četverogodišnjih zanimanja, a tijekom godina je mogućnost međunarodne mobilnost pružena učenicama i učenicima iz gotovo svakog smjera (poljoprivredni tehničari, veterinarski tehničari, kuhari, vrtlari, cvjećari itd.). Međunarodna suradnja u učenike i nastavnike vodila je diljem Europe (Poljska, Nizozemska, Italija, Njemačka, Slovenija i Finska), a isto tako su kao primajuća ustanova ugostili učenike iz Švedske i Finske). Ukupno je dosad realizirano preko 200 učeničkih te više od 50 nastavničkih mobilnosti.

 

Učenici Srednje škole Arboretum Opeka

 

Izvrsnost u provedbi projektnih aktivnosti nagrađena je, između ostalog, dodjelom Erasmus+ povelje za mobilnost u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te Akreditacije Erasmus+ za novo programsko razdoblje, a uspješna primjena europskog alata za priznavanje ishoda učenja stečenih tijekom međunarodnih mobilnost Srednjoj školi Arboretum Opeka donijelo je i pobjedu na prošlogodišnjem natječaju za projekt s najuspješnijom primjenom ECVET-a. Škola je kao partner uključena i u strateška partnerstva u okviru Ključne aktivnosti 2, a provodi i projekte u sklopu Europskog socijalnog fonda te Europskog strukturnog i investicijskog fonda. Uz sve navedeno, Srednja škola Arboretum Opeka imenovana je i regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru Poljoprivreda te je za nabavu specijalizirane opreme, uređenje praktikuma, modernizaciju programa, unapređenje znanja i vještina zaposlenika, ali i za ulaganja u infrastrukturu i smještajne kapacitete predviđeno više od 60 milijuna kuna.

 

Učenica i profesorica Srednje škole Arboretum Opeka

 

U svim segmentima svog djelovanja škola kontinuirano vodi brigu o uključivanju i raznolikosti te u projektne aktivnosti sustavno uključuje i učenike s manje mogućnosti. U prvom redu su to učenici pomoćnih zanimanja (pomoćni vrtlar i pomoćni kuhar), koje se dodatno potiče na uključivanje te kojima tijekom realizacije projektnih aktivnosti čitavo vrijeme na raspolaganju stoji nastavnik u pratnji. Osim toga, jednake šanse za sudjelovanjem u projektima pružaju se i učenicima koji se susreću s ostalim preprekama, poput invaliditeta, zdravstvenih problema, kulturnih razlika te ekonomskih, društvenih ili geografskih prepreka. Na ovaj način škola im želi pružiti mogućnost da, osim stručnih, ojačaju i svoje socijalne kompetencije te im osigurati jednostavnije uključivanje u svakodnevne društvene i obrazovne procese.

Više informacija o uključivosti i raznolikosti kao jednom od temeljnih programskih prioriteta možete pronaći u Vodču kroz program Erasmus+ (engleska i hrvatska verzija), a video o dosadašnjem iskustvu Srednje škole Arboretum Opeka dostupan je na kanalu Agencije za mobilnosti i programe Europske unije na servisu YouTube.

text
text

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija